Gydytoja gastroenterologė, dietologė dr. Rūta Petereit: „Kalio ir magnio trūkumo organizme vien daržovėmis ir vaisiais nekompensuosi…“
Žurnalistė Virginija Grigaliūnienė paprašė specialistės plačiau papasakoti apie mikroelementų – kalio ir magnio svarbą, siekiant pagerinti sveikatos būklę, jei sergama širdies ir kraujagyslių ligomis, ar vartojant profilaktiškai.
Gerbiama gydytoja, teigiama, kad
vienas iš širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorių yra nesubalansuota
mityba. Tai – mitas ar tiesa?
Manau,
kad tai tiesa. Turime maitintis sveikai, visavertiškai, tuomet jausimės išties
sveikesni, tikrai atitolinsime šiandien itin opią sveikatos problemą – širdies
ir kraujagyslių ligų pasireiškimą, o šios ligos, kaip žinia, šiandien yra
pačios pavojingiausios ir pagal mirštamumą užima pirmąją vietą.
Kita
vertus, pacientai neretai pervertina sveikos, subalansuotos mitybos svarbą arba
nežino, ką ir kokiais kiekiais vartoti, kad jų mitybą būtų galima laikyti
subalansuota. Kartais sveikos mitybos
nepakanka.
Turbūt didžiausia bėda ta, kad
lietuviai nuo seno vartoja per mažai vaisių ir daržovių?
Iš
tikrųjų lietuviai, lyginant su kai kurių kitų regionų atstovais, nedaug
suvartoja vaisių ir daržovių. Puikiai žinome, kad daržovių per dieną reikėtų
suvartoti ne mažiau kaip 3 porcijas, ir dar bent po tris saujeles vaisių.
Tačiau galiu drąsiai teigti, kad tokių rekomendacijų nepaiso dauguma tautiečių.
Pavyzdžiui, rekomenduojama kasdien suvartoti bent po 24 gramus skaidulinių
medžiagų, kurios turi didelę įtaką mūsų mikrobiotai, tačiau tyrimai rodo, kad lietuviai
skaidulinių medžiagų suvartoja vos po 17 gramų. Nepakankamai vartojama ir
gerųjų riebalų.
Vadinasi, peršasi išvada, kad vitaminų
ir kitų reikalingų medžiagų trūkumą organizme galima kompensuoti ?
Jei
mityba yra nesubalansuota, tai yra nevisavertė, be abejo, rekomenduojama
vartoti multivitaminus, įvairius papildus ir panašiai. Tačiau bėda ta, kad
gyventojai dažniausiai patys nusprendžia, ko jų organizmui trūksta, patys sau
jų pasiskiria ir, nepasitarę su gydytoju, pradeda tokius maisto papildus
vartoti. O juk, kaip žinia, tuose papilduose gali būti nuo 50 iki 150 proc.
rekomenduojamos vitaminų paros normos, kita vertus, kai kurių mikroelementų
kiekiai (pavyzdžiui, kalcio, geležies) dažnai būna labai nedideli. Todėl multivitaminų
rekomenduojama skirti tik tiems, kurie turi tam tikrų rizikų, pavyzdžiui, vartoja
alkoholį, laikosi dietos su nepakankamu vaisių ir daržovių kiekiu, yra po
skrandžio apylankos operacijų, serga įgimtomis medžiagų apykaitos ligomis,
taikoma parenterinė mityba ir kt.
Galbūt yra atlikta tyrimų,
patvirtinančių vienų ar kitų vitaminų vartojimo tiesioginį ryšį profilaktiškai
siekiant išvengti ar bent atitolinti galimą širdies ir kraujagyslių ligų
pasireiškimo riziką?
Sisteminė
atsitiktinių imčių tyrimų apžvalga „US Preventive Services Task Force“ nenustatė pakankamai įrodymų, kad
multivitaminų ir mineralų vartojimas apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL)
rizikos. Vis dėlto kalio ir magnio mikroelementai buvo pažymėti kaip galintys
apsaugoti nuo tokių ligų rizikos, o jei jau sergama tokiomis ligomis, galintys
pagerinti paciento būseną.
Papasakokite plačiau, kokia yra kalio
ir magnio mineralų reikšmė, vertinant jų poveikį širdies ir kraujagyslių ligų
prevencijoje?
Kalis
yra labai svarbus baltymų ir angliavandenių apytakai, ląstelių membranos
poliarizacijos, depoliarizacijos ir repoliarizacijos procesams, nervų ir
raumenų jaudrumui, nervinio impulso perdavimui (svarbus sintetinant organizmui
acetilcholiną, cholinesterazei skaldyti), taip pat pasižymi vagotropiniu
veikimu.Mažas kalio kiekis dietoje (mažiau nei 1–1,5 g per dieną) yra siejamas
su arterinio kraujo spaudimo padidėjimu ir padidinta insulto rizika, taip pat
su padidinta lėtinių inkstų ligų rizika. Buvo atliktas ne vienas tyrimas,
kuomet vieni žmonės gavo pakankamą kalio kiekį, kiti – mažesnį. Tiems, kurie
gavo mažesnį kiekį, statistiškai reikšmingai padidėjo arterinis kraujo spaudimas.
Taigi buvo konstatuota, kad papildomas kalio vartojimas mažina arterinę hipertenziją,
o ypač tinka tiems pacientams, kuriems jau diagnozuota arterinės hipertenzijos
liga. Jei žmogaus arterinis kraujo spaudimas yra normalus, papildomai
vartojamas kalis kraujo spaudimui įtakos nedaro.
Esant
nedideliam kalio trūkumui, vargina bendras silpnumas ir nuovargis, raumenų
silpnumas, trūkčiojimas, mėšlungis, skausmas, padažnėja širdies plakimas,
gausiai šlapinamasi, blogėja cukrinio diabeto kontrolė.
Vidutinio
laipsnio hipokalemija pasireiškia širdies ritmo sutrikimais, todėl labai svarbu,
kad organizme netruktų kalio. Kalio norma vyrams ir moterims šiek tiek skiriasi,
tačiau kasdien jo turėtume gauti ne mažiau kaip 3000 mg.
Ar įmanoma tokį kalio kiekį gauti vien
vartojant maisto produktus, kuriuose yra kalio?
Pacientai
dažnai to teiraujasi – sako, jeigu aš gerai maitinuosi, man turi pakakti kalio.
Vis dėlto siekiant užtikrinti kalio paros normą reikėtų suvalgyti labai daug kalio
turinčių produktų. Pavyzdžiui, apie kilogramą bulvių, kelis avokadus, bananų, 4
paprikas, kilogramą salotų ir t. t. Niekas tiek daug daržovių ir vaisių
nesuvalgo, juolab kad, tarkime, kilogramas bulvių per dieną jau prieštarautų
sveikai mitybai. Todėl rekomenduojama vartoti kalį papildomai.
Britų
mokslininkai prieš kurį laiką publikavo studiją, kurioje atsispindi tokios
išvados: sistolinis kraujo spaudimas ir diastolinis kraujo spaudimas stebėtas žemesnis,
jei mityboje netrūko kalio.
O kokį vaidmenį mažinant kraujagyslių
ligų riziką turi magnis? Kaip jį įsisavina organizmas?
Magnis
yra vienas būtiniausių mūsų organizmui mineralų. Jis reikalingas ne tik širdies
ir kraujagyslių ligų profilaktikai – magnio jonai gali paveikti insulino
aktyvumą, kai kasos ląstelės nepakankamai sekretuoja insulino; tinka gliukozės
apykaitai organizme ir jos koncentracijos kraujyje svyravimui reguliuoti, ir
kt.
Nustatyta,
kad magniu papildytas maistas ar vartojami magnio papildai gali pagerinti
insulino sekreciją, todėl kraujyje sumažėja gliukozės kiekis.
Vėl
kyla klausimas, ar galima magnio pakankamai gauti vartojant atitinkamą kiekį
maisto produktų? Teoriškai – taip. Bet reikėtų nepamiršti vieno svarbaus
dalyko: organizmas pasisavina tik pusę su maistu gauto magnio kiekio! Taigi
kiekvienam pacientui ta pasisavinto magnio kiekio dozė yra individuali. Paprastai
vien tik su maistu pakankamo magnio kiekio organizme užtikrinti neįmanoma.
Kada diagnozuojamas magnio trūkumas?
Magnio
trūkumas diagnozuojamas atliekant kraujo tyrimą, tačiau bendras kraujo tyrimas
gali ir neparodyti magnio trūkumo. Geriausiai tai galima nustatyti vertinant kalio
ir magnio santykį. Tyrimais nustatyta, kad magnio trūkumas organizme didina
riziką susirgti ŠKL, gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, kraujospūdžio
svyravimus, raumenų spazmus, didina onkologinių ligų išsivystymo riziką.
Pažymėtina ir tai, kad magnio pusiausvyros sutrikimai širdies ritmo sutrikimus
gali sukelti net ir sveikiems žmonėms.
Kokios yra magnio stokos išsivystymo
priežastys?
Magnio
trūkumas išsivysto dėl įvairių priežasčių. Pirmiausiai paminėtina fizinis
pervargimas, per dideli fiziniai krūviai, taip pat piktnaudžiavimas alkoholiu, netinkama mityba, gausus
diuretikų, širdį veikiančių glikozidų vartojimas (ypač jei pacientai vaistus
vartoja dažniau, nei paskirta gydytojo), stresai. Kyla klausimas, ar šiais
laikais įmanoma gyventi be streso? Gyventi – greičiausiai ne, bet išmokti
reaguoti stresą ir jo poveikį – galima. Ir būtina.
Kas išduoda, kad trūksta magnio? Kokie
yra magnio trūkumo organizme simptomai?
Simptomų
yra labai daug: galvos skausmas, svaigimas, sumišimas, negalėjimas susikaupti,
padidėjęs nervingumas, migrenos priepuoliai‚ širdies ritmo sutrikimai,
virškinamojo trakto funkciniai spazminiai skausmai, pykinimas, vėmimas, šlapimo
sistemos spazmai, šlaunų, blauzdų raumenų,
kojų pėdų ir pirštų mėšlungis, parestezijos ir kt. Taigi magnio trūkumas
veikia visas organizmo sistemas.
Kliniškai
įrodyta, kad šis mineralas ypač svarbus pacientams, sergantiems širdies ir
kraujagyslių ligomis. Kodėl? Nes magnis padeda sumažinti širdies aritmijos
pasireiškimus, reguliuoja sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą, stabilizuoja
širdies ritmą, apsaugo širdies skilvelių raumenį nuo išemijos. Įrodyta, kad
ilgalaikis magnio vartojimas širdies ir kraujagyslių ligų riziką sumažina nuo
100 iki 68 proc.!
Kokios yra magnio paros dozės normos,
kad organizmui jo netrūktų?
Kiekiai
yra skirtingi jaunesnio ir vyresnio amžiaus žmonėms, vyrams ir moterims, bet
visi kasdien turėtų gauti ne mažiau kaip 300 mg magnio. Kaip minėjau, su maistu
gaunamo magnio organizmas pasisavina tik apie 43 proc. Be to, magnio
suvartojimas (su maistu) mažėja ir dėl tam tikrų priežasčių (magnio mažėja
dirvožemyje, o maisto produktuose – dėl maisto žaliavų perdirbimo; didėja kalcio,
kuris yra magnio antagonistas, suvartojimas).
Taigi bene vienintelė galimybė subalansuoti magnio trūkumą organizme –
vartoti magnį papildomai. Kadangi organizmui (ypač sergant širdies ir
kraujagyslių ligomis) neretai trūksta ir kalio, ir magnio, rekomenduojama šių
mikroelementų vartoti papildomai. abiejų mineralų. Pavyzdžiui, galima būtų
vartoti K ir Mg vaistinį preparatą „Panangin“, kurio reikėtų gerti 1–3 kapsules
kelis kartus dienoje. Tai užtikrintų reikalingą kalio ir magnio kiekį
organizme, kartu sumažinant širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.
Pacientai, kuriems jau diagnozuotos širdies ir kraujagyslių ligos, ypač turi pasirūpinti,
kad jų organizmui netrūktų kalio ir magnio. Vien maisto produktų nepakaks – kaip minėjau, su maistu gaunami šių
mineralų kiekiai yra per maži, nes neįmanoma daržovių ar vaisių suvalgyti
kilogramais.
Kalbėjosi Virginija Grigaliūnienė