Sveikas ir žvalus ruduo – vaistininkė pataria, kam svarbu skirti dėmesio

Sveikas ir žvalus ruduo – vaistininkė pataria, kam svarbu skirti dėmesio

Po nerūpestingos vasaros, prasidėjus rudeniui, dažniau užklumpa įvairūs sveikatos rūpesčiai. „Eurovaistinės internete“ klientus konsultuojanti vaistininkė Vilija Navikienė sako, kad jos dažnai teiraujasi, kaip nepritrūkti jėgų, išlikti sveikiems bei žvaliems šaltuoju metų laiku.

 

Po atostogų sunkiau susikaupti, ką daryti?

Ko gero, ne vienam sugrįžus po atostogų pažįstamas jausmas, kai nelengva susikaupti, o mintys vis krypsta nuo darbų. Pasak vaistininkės V. Navikienės, jeigu taip jaučiatės vos grįžę po atostogų, tikrai nereikia nerimauti, pereinamasis laikotarpis visiškai normalu. Vis dėlto, jeigu iš atostogų jau grįžote prieš keletą savaičių, o susikaupti nelengva, gali būti, kad taip organizmas bando įspėti apie vitaminų trūkumą.

„Jei sunku susikaupti, suprastėjo atmintis, tai ženklas, kad gali trūkti B grupės vitaminų. Vieni iš dažniausių stygiaus signalų yra nuovargis ir neskaidrus mąstymas. B vitaminų gauname su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pieno produktais, riešutais, ankštiniais augalais. Jų gausu lapinėse daržovėse, kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, bananuose“, – vardija vaistininkė.

Pagerinti dėmesio sutelkimą ir atmintį taip pat gali padėti ir prieskoniai – šafranas bei ciberžolė. Pastaroji gali apsaugoti ląsteles nuo oksidacinių procesų ir padėti palaikyti imuninę sistemą. Ciberžolė taip pat gali pasitarnauti, kai norime pagerinti dėmesį ir atmintį, todėl šių ingredientų naudinga ieškoti maisto papildų sudėtyje, pavyzdžiui „Saffra Mood“ – psichologinei funkcijai gerinti veikia triguba jėga.

 

Kaip rudenį išvengti ligų?

Vaistininkė V. Navikienė sako, kad būtent šį klausimą klientai tikrai užduoda dažniausiai. Ji primena, kad savo imunitetu reikia rūpintis nuosekliai, o ne tik tada, kai pajuntame peršalimo ar kitų ligų simptomus.

„Imunitetui stiprinti labai naudingos omega-3 riebalų rūgštys. Puikus omega-3 šaltinis yra riebi jūrinė žuvis: silkė, skumbrė, lašiša. Taip pat rudenį dažnam ima trūkti vitamino C, galinčio padėti įveikti infekcijas. Vasarą jo gauname iš šviežių daržo gėrybių, o rudenį, kai jų mažiau, svarbu valgyti raugintas daržoves – kopūstus, agurkus. Nepamirškite į racioną įtraukti paprikų, petražolių, lapinių daržovių, pomidorų“, – pataria vaistininkė.

Norintiems palaikyti imunitetą vitaminais ar maisto papildais, vaistininkė rekomenduoja rinktis Asun omega-3 ir multivitaminai“, jų sudėtyje galima rasti visą reikalingiausių vitaminų abėcėlę. Taip pat svarbu nepamiršti pasirūpinti visaverte mityba, aktyviai leisti laisvalaikį, būti fiziškai aktyviems, daugiau laiko leisti lauke.

 

Apie kokį sutrikimą įspėja deginimo jausmas skrandyje?

Pasak vaistininkės, po vasaros, kai dažniau mėgavomės grilio patiekalais, rudenį tenka pasitikti su skrandžio ir virškinimo problemomis. „Deginimo jausmas skrandyje, tikėtina, įspėja, jog turite problemų su refliuksu. Skrandis išskiria rūgščias sultis, o refliuksas yra nekontroliuojamas šių sulčių grįžimas iš virškinamojo trakto į stemplę“, – paaiškina V. Navikienė.

Pajutus šiuos simptomus, vaistininkė rekomenduoja pirmiausiai apsilankyt pas šeimos gydytoją ar gastroenterologą. Jie dažnai rekomenduoja koreguoti mitybą – atsisakyti itin riebių, aštrių, pikantiškų produktų, vengti saldumynų, kavos.

Turint šią problemą gali būti naudingi ir specialūs preparatai, tokie kaip Gastrotuss“ neleidžiantys skrandžio rūgštims kilti stemple aukštyn, tačiau dėl jų vartojimo rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku. Su „Eurovaistinė internete“ specialistais galite pasikonsultuoti telefonu 8 5 260 2200, pokalbio lange internete ar el. paštu [email protected]

 

Kaip stiprinti imunitetą rudenį?

Dar vienas dažnai pasitaikantis noras – stipresnis imunitetas. Vaistininkė sako, kad pirmiausiai nereikėtų pamiršti visavertės mitybos ir subalansuoto gyvenimo būdo. Taip pat naudingas ir puikiai pažįstamas vitaminas C.

„Dideliais jo kiekiais gali „pasigirti“ saldžioji paprika – daug kas nustemba, kad vitamino C joje yra žymiai daugiau nei citrinoje. Geri vitamino C šaltiniai ir imuniteto „draugai“ yra žalieji lapiniai kopūstai, brokoliai, kalafiorai, kiviai, apelsinai“, – pataria V. Navikienė.

Vis dėlto, jeigu jaučiate, kad pakankamai retai valgote šviežius vaisius ir daržoves, papildomai vitamino C galite gauti iš maisto papildo – greipfrutų sėklų ekstrakto „Citrosept Organic“. Jo aktyviosios medžiagos išgautos iš greipfrutų sėklų ir žievės – tai vitaminas C ir bioflavanoidai.

 

Ką daryti, jeigu atėjus rudeniui  suprastėja odos, plaukų, nagų būklė?

„Eurovaistinė internete“ klientus konsultuojanti V. Navikienė sako, kad pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti to priežastis. „Dažnai suprastėjusią plaukų būklę lemia oksidacinis stresas arba kitaip – laisvųjų radikalų atakuojamos ląstelės. Tokiose situacijose vienas iš rekomenduojamų superproduktų – žalioji arbata. Ji turi daug antioksidantų, kovojančių su toksinais. Paprastai tariant, tai tarsi organizmo „šluota“. Žalioji arbata gali lėtinti senėjimo procesus, saugoti nuo žalingų UV spindulių“, – įvardija vaistininkė.

Kita svarbi odai medžiaga – kolagenas. Jį įsisaviname kartu su maistu – riebia žuvimi (lašiša, skumbre), žaliomis daržovėmis (špinatais, kopūstais, lapinėmis salotomis) ir uogomis.

Gerai plaukų, odos, nagų būklei naudingi maisto papildai „BioODA MAXfiller“, kurių sudėtyje yra kolageno, hialurono, taip pat ląsteles nuo oksidacinių pažeidimų galinčių apsaugoti medžiagų – žaliosios arbatos ekstrakto, vitamino C, magnio, cinko.

 

Kaip pasirūpinti savo savijauta menopauzės metu?

Menopauzės metu ypač naudingas natūralus antioksidantas resveratrolis. Farmacininkė paaiškina, kad tai – biologiškai aktyvi medžiaga, kurios daugiausia yra japoninių plačialapių rūgčių šaknyse. Resveratrolio galima rasti raudonųjų vynuogių, žemės riešutų, spanguolių, juodojo šokolado sudėtyje.

Menopauzės metu resveratrolis gali padėti palaikyti tvarkingą širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Jis pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, gali aktyvinti imuninę sistemą, saugoti ląsteles nuo oksidacinių pažeidimų. Maisto papildas „Evelor“ gali pasirūpinti, kad resveratrolio nepritrūktumėte.

 

Jau iš ryto jaučiuosi pavargęs. Ką daryti?

Pasak vaistininkės, pirmiausia įvertinkite, ar pakankamai valandų skiriate miegui. Jeigu taip, tačiau vis tiek nesijaučiate pailsėję, gali būti, kad organizmas negauna pakankamai geležies. Šio mikroelemento trūksta maždaug vienam iš trijų žmonių.

Mažakraujystė pasireiškia įvairiais simptomais – blyškia oda, trapiais plaukais ir nagais, bendru silpnumu, galūnių šalimu, dirglumu, galvos svaiguliu. Jaučiant šiuos simptomus, vaistininkė rekomenduoja atlikti kraujo tyrimus ir prireikus vartoti geležies turinčius maisto papildus, pavyzdžiui „Olvel“ liposominė geležis. Sudėtyje taip pat yra vitamino C, skatinančio geležies įsisavinimą, bei vitaminų B6 ir B12, kurie padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams.

Geležies labai svarbu gauti su maistu, jos gausu jautienoje, špinatuose, lapiniuose kopūstuose, grikiuose, pupelėse, burokėliuose.

Vis dėlto, anot vaistininkės V. Navikienės, visos rudenį užklumpančios problemos, gali būti nesunkiai įveikiamos, tačiau svarbu jas pastebėti laiku ir imtis priemonių. Taip pat nepamiršti skirti pakankamai laiko poilsiui, malonioms veikloms, valgyti visavertį maistą, būti fiziškai aktyviems ir reguliariai leisti laiką gryname ore.

 

Žiūrėkite patarimus video formatu: www.eurovaistine.lt/stipriname-imuniteta