Mitas: Dietos (japoniška, pietų paplūdimio, makrobiotinė, žalio maisto dieta, dieta pagal kraujo grupę, Holivudo dieta, kopūstų sriubos, greipfrutų dieta ir daug daug kitų) yra skirtingos sudėties, nuo to ir priklauso jų efektyvumas.
Faktas: Taip, šių dietų maistinė sudėtis skiriasi, tačiau svoris krenta ne dėl to. Visos dietos turi vienodų bruožų, kurie būtent ir padeda laikinai sumažinti svorį. Tai – raciono kalorijų apribojimas. Jeigu smarkiai ribojama kalorijų, nesvarbu ką valgai, svoris vistiek kris.
Bėda ta, kad dietų siūlomas racionas dažniausiai svetimas ir keistas, prie jo neįmanoma priprasti. Siūloma atsisakyti tam tikrų produktų, kurie turi labai vertingų maistinių medžiagų. Dieta nepadeda ugdyti teisingų valgymo įpročių, jeigu kas mano, kad padeda, tai tėra iliuzija. Po dietos svoris grįžta visada: kai kam po mėnesio, kai kam po metų.
Mitas: Daug baltymų ir mažai angliavandenių turinčios dietos yra geras būdas lieknėti.
Tik laikydamiesi subalansuoto raciono, svorio atsikratysite nepakenkdami savo sveikatai.
Mitas: Vartoti pieno produktus nesveika ir jie tukina.
Mitas: Badavimas padeda numesti svorio.
Mitas: Valgymas 1-2 kartus per dieną – geras būdas lieknėti.
Mitas: Tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui greipfrutai, kopūstų sriuba degina kalorijas ir taip galima sulieknėti.
Faktas: Nėra tokių maisto produktų, kurie degintų riebalus. Kai kurie maisto produktai, turintys kofeino, gali trumpam pagreitinti jūsų medžiagų apykaitą, tačiau jie tiesiogiai nepadeda numesti svorio. Geriausias būdas atsikratyti nereikalingų kilogramų, apriboti gaunamų kalorijų kiekį ir daugiau sportuoti.
Mitas: Žoliniai svorio metimo preparatai yra nekenksmingi sveikatai ir efektyvūs
Mitas: Riešutai tukina ir jų reikėtų atsisakyti, jei norite numesti svorio.
Mitas: Raudonos mėsos valgymas kenkia jūsų sveikatai ir apsunkina svorio metimą.
Mitas: Produktai, kuriuose yra krakmolo, tukina ir norint numesti svorio reikėtų jų atsisakyti.
Mitas: Norėdami numesti svorio, atsisakykite greito maisto.
Faktas: Greitmaistyje dažniausiai daug riebalų, ypač trans riebalų, didinančių širdies ligų riziką. Tačiau svorį galima numesti ir retkarčiais protingai valgant greito maisto produktus. Rinkitės salotas ir maistą keptą ant grotelių. Riebius padažus ir pagardus, pavyzdžiui majonezą, salotų užpilus vartokite tik nedideliais kiekiais. Neretai namuose ruoštas kotletas yra dar riebesnis už greitmaisčio restoranuose parduodamus sumuštinius.
Jeigu labai mėgstate, retkarčiais galima pasimėgauti keptomis bulvytėmis ir šokoladu – tačiau valgykite tik nedideliais kiekiais.
Mitas: Žuvyje nėra riebalų ir cholesterolio.
Faktas: Nors žuvyje yra šiek tiek riebalų ir cholesterolio, tačiau daugumoje jų sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio kiekis yra mažesnis nei jautienoje, kiaulienoje ar vištienoje. Žuvis yra vertingas baltymų šaltinis. Riebesnėse žuvų rūšyse (lašiša, sardinės, silkė, ančiuviai) yra daug omega-3 riebalų rūgšties.
Mitas: Neriebūs ar mažai riebalų turintys produktai yra nekaloringi.
Faktas: Tiesa, jog riebaluose yra kelis kartus daugiau kalorijų nei baltymuose ir angliavandeniuose. Be to, riebaluose esančias kalorijas organizmas linkęs ne deginti, bet atidėti atsargai. Todėl siekiant sulieknėti pirmiausia sąlyga – atsisakyti riebaus maisto.
Tačiau prisimintina ir tai, jog kiti produktai, turintys mažai ar visai neturintys riebalų, vis vien gali būti labai kaloringi. Dažnai tokiuose produktuose yra daug cukraus, miltų ar krakmolo.
Mitas: Tapus vegetaru, jūs tikrai suliesėsite ir tapsite sveikesni.
Faktas: Vegetariškos dietos gali būti sveikos, kadangi jose mažiau sočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio ir daugiau skaidulų. Pasirinkus tokią dietą, galima numesti svorio, bet tik tuo atveju, jeigu tinkamai subalansuojamas racionas. Jeigu vegetarai gausiai vartoja cukarus ir kitų rafinuotų angliavandenių, svorio jie tikrai nenumeta. Vegetarai, lygiai taip pat kaip ir ne vegetarai, rizikuoja pasirinkti netinkamus maisto produktus, kuriuose nėra vertingų organizmui maisto medžiagų. Saldumynus, bandeles ir kitus kaloringus vegetariškus produktus reikėtų valgyti saikingai. Atsisakius mėsos organizmas negauna labai svarbių amino rūgščių, geležies, įvairių tik mėsoje esančių vitaminų. Tad vegetarai turėtų labai atidžiai parinkti maistą, kad jis būtų visavertis, ypač tai svarbu vaikams.