Airijos mokslininkai: Viduržemio jūros dieta ir kofermentas Q10 – puiki sveiko senėjimo formulė!

Airijos mokslininkai: Viduržemio jūros dieta ir kofermentas Q10 – puiki sveiko senėjimo formulė!

Įvairių dietų lyginamojo tyrimo metu prieita prie išvados, kad vitaminą primenančiu junginiu kofermentu Q10 papildyta Viduržemio jūros dieta ypač tinka senstančiai gyventojų populiacijai.

 

Visiems žinoma, kad senstant sveikatos problemų vis daugėja, o ir daugelis pagyvenusių žmonių maitinasi netinkamai. Vis dėlto, jei norite būti sveikas senjoras, geriausia, ką galite padaryti, – laikytis kasdien kofermentu Q10 papildytos Viduržemio jūros tipo dietos.

Bendradarbiauta su Airijos mokslininkais

 

Šis parengtas pranešimas yra naujo, trejus metus trukusio tyrimo, kuris buvo atliktas bendradarbiaujant su tyrėjais iš Dublino universiteto kolegijos, išvada. Tyrėjų teigimu, ši formulė itin naudinga pagyvenusiems žmonėms, norintiems išsaugoti gyvenimo kokybę. 

 

Vitaminą primenančiam junginiui tenka pagrindinis vaidmuo

 

Viduržemio jūros dietoje yra žuvies, daržovių ir sveikų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. Ši dieta yra apsauginių antioksidantų šaltinis ir padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso bei neleidžia pažeisti sveikų ląstelių. Kai kurių šiai dietai būdingų maisto produktų sudėtyje yra svarbaus vitaminą primenančio junginio kofermento Q10.

 

 

 

Randama ląstelėse

 

Senstant šio junginio kiekis energiją gaminančiose ląstelių mitochondrijose (jėgainėse) mažėja. Žmogaus kepenys geba sintetinti kofermentą Q10, tačiau aukščiausias šios sintezės našumo taškas pasiekiamas vos sulaukus dvidešimties, o vėliau našumas nuolat mažėja.

 

Geresnė gyvenimo kokybė

 

2013 metais Švedijos mokslininkai pristatė novatoriško tyrimo rezultatus: 200 mg kofermento Q10 kasdien (tokia pati dozė naudota minėto tyrimo metu) pagerina sveikų pagyvenusių vyrų ir moterų gyvenimo kokybę.

 

Šis „Tarptautiniame kardiologijos žurnale“ aprašytas tyrimas nuskambėjo viso pasaulio žiniasklaidoje.

Vartodami kasdienę 200 mg kofermento Q10 dozę, tyrimo dalyviai taip pat vartojo natūralaus seleno mielių.

 

Šaltinis:

„Int J Cardiol“. 2013 Sep 1;167(5):1860-6