Atsidūrėte aklavietėje – maitinatės sveikai, vartojate maisto papildus, sportuojate, bet vis tiek jaučiatės silpnai? Specialistai perspėja, kad prastą savijautą, ypač šaltuoju metų laiku, gali nulemti per mažas vertingųjų medžiagų kiekis jūsų organizme.
Neįsisavina medžiagų
Sveikatos specialistai pabrėžia, kad net ir maitindamiesi sveikai, vartodami maisto papildus ir sportuodami žmonės neretai vis tiek jaučiasi prastai. Taip gali nutikti dėl virškinamojo trakto sutrikimų, padidėjusio skrandžio rūgštingumo, o tai nulemia maistinių medžiagų įsisavinimą.
„Maistinės medžiagos, patekusios į skrandį, suardomos skrandžio rūgščių arba prastai suskaidomos dėl virškinamojo trakto sutrikimų. Tokiu atveju pasisavinama tik iki 30 proc. suvartoto kiekio maisto medžiagų. Per mažas įsisavintų maisto medžiagų kiekis gali lemti prastą savijautą. Ypač šaltuoju metų laiku“, – sako mitybos specialistai.
Išvengti energijos trūkumo
Nuo to momento, kai maistas patenka į mūsų skrandį, iki akimirkos, kai organizmas pradeda įsisavinti naudingąsias medžiagas, praeina ilgas procesas. Mitybos ir svorio konsultantė, bestselerio „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ autorė Modesta Žukauskaitė–Silvand pateikė keletą patarimų, kaip pagerinti maisto medžiagų, vitaminų ir augalinių ekstraktų įsisavinimą bei išvengti energijos trūkumo, svorio augimo, mieguistumo problemų.
„Yra du būdai, kaip gauti energiją. Pirmas būdas – angliavandeniai (cukrus, miltiniai produktai, vaisiai). Antras būdas – kai skaidomos riebalinės kūno ląstelės. Kaip žinome, antras būdas duoda dvigubai daugiau energijos. Visa paslaptis ta, kad kai energija gaunama tik iš angliavandenių, organizmas tarsi užmiega. Angliavandeniai per kraują patenka tiesiai į raumenis ir kitus organus, o pastarieji juos tiesiogiai naudoja energijai gauti. O norėdamas išgauti energiją iš riebalų, organizmas turi atlikti daug papildomo darbo,teigiamai veikiančio visą kūną“, – sako mitybos specialistė.
M. Žukauskaitė–Silvand energijos gavimą iš angliavandenių vaizdingai sulygina su plono popieriaus deginimu – jis greitai sudega ir duoda mažai šilumos. O energijos gavimą iš riebalų iliustruoja lėtai ir ilgai degančiu medžiu ar anglimi, duodančiais daug šilumos.
Mitybos ir svorio kontrolės konsultantė pabrėžia, kad kūnui imti energiją iš riebalų yra daug natūraliau nei gauti ją iš angliavandenių. Tačiau yra keletas gudrybių, kaip nuteikti kūną, kad jis gautų daugiau energijos iš riebalų.
„Niekada nevalgykite saldžių angliavandenių, kai tuščias skrandis. Netgi per pusryčius. Tris savaites kiekvieną dieną valgykite tokiu rėžimu, kad kasdien būtų 16 valandų „langas“ be angliavandenių. Tai reiškia, kad jūs turite pasirinkti paros laikotarpį, kai nevalgysite maisto, turinčio angliavandenių. Bet galite valgyti visas daržoves, mėsą, žuvį ir pieno produktus. Visą dieną valgykite kuo daugiau žalių, neapdorotų daržovių“, – pabrėžė M. Žukauskaitė–Silvand.
Laikantis šių taisyklių pavyks išvengti energijos trūkumo, svorio augimo, mieguistumo.
Pernašos sistema
Specialistai kaip vieną iš būdų pasisavinti naudingąsias maistines medžiagas pamini efektyvaus pasisavinimo technologiją (EPT). Jos taikymas farmacijoje leidžia užtikrinti iki 6 kartų efektyvesnį įvairių vitaminų, mineralų ir augalinių ekstraktų įsisavinimą. Naudojant efektyvaus pasisavinimo technologiją į pagamintą mikrokapsulę galima saugiai sudėti vitaminus, mineralus ir augalinius ekstraktus.
Mikrokapsulės apvalkalas apsaugo jos turinį nuo skrandžio rūgščių, todėl ji nepažeista patenka į kraujotaką, o iš ten – į ląsteles. Mikrokapsulės privalumas yra dydis – ji 100 kartų mažesnė už ląstelę. Mikrokapsulės apvalkalo sandara gimininga ląstelės. Priartėjus mikrokapsulei prie ląstelės sienelės, ląstelė atpažįsta mikrokapsulės apvalkalą kaip maistinę medžiagą.
„Todėl mikrokapsulė lengvai patenka į ląstelės vidų ir būtent ten yra atiduodamas mikrokapsulės turinys, – paaiškina mitybos specialistai. – Visa tai užtikrina efektyvesnį, geresnį bei greitesnį reikiamų maistinių medžiagų atsistatymą organizme. Tam tikri augaliniai ekstraktai, vitaminai ar mineralai gali padėti palaikyti imuninę sistemą, normalią širdies ir kraujagyslių veiklą, ar, prireikus, normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje“.