Geresnei gyvenimo kokybei: Stiprus imunitetas – kaip mums gali padėti teisinga mityba?

Geresnei gyvenimo kokybei: Stiprus imunitetas – kaip mums gali padėti teisinga mityba?

Geresnei gyvenimo kokybei: Stiprus imunitetas – kaip mums gali padėti teisinga mityba?

Naujieji metai – tai laikas, kai daugelis iš mūsų išsikelia įvairiausius naujus tikslus. Vienas iš jų gali būti imuniteto stiprinimas. „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė sako, kad sveika mityba yra vienas iš pagrindinių būdų, padedančių stiprinti imuninę sistemą. Taigi, ji dalinasi, kokių maisto produktų ir vitaminų reikėtų daugiau įtraukti į mitybą, o ko galbūt atsisakyti.

Kaip sveika mityba stiprina imuninę sistemą?

„Mūsų imuninė sistema – tai sudėtingas organizmo gynybos mechanizmas, kuris nuolat dirba, kad apsaugotų mus nuo virusų, bakterijų ir kitų kenksmingų veiksnių. Sutrikus imuninės sistemos veiklai, mes dažniau sergame įvairiomis ligomis, jaučiame nuolatinį nuovargį, skundžiamės suprastėjusia nuotaika“, – sako vaistininkė T. Gečienė.

Tam, kad mūsų imunitetas būtų stiprus, itin svarbu subalansuoti savo mitybą. Taip pat vaistininkė pataria reguliariai pasidaryti kraujo tyrimus, kurie parodytų, kokių vitaminų jums galbūt trūksta labiausiai.

„Norint efektyviai stiprinti imunitetą, svarbu žinoti, kokių medžiagų jūsų organizmui trūksta. Kasmet sausį vaistinėse galima pastebėti, kokių medžiagų žiemos viduryje žmonėms trūksta labiausiai. Daugelis iš jų sausio mėnesį į vaistines ateina įsigyti gydytojo paskirtų vitaminų D, geležies, magnio, B grupės vitaminų. Visgi, net ir vartojant maisto papildus ir vitaminus, ypač svarbu subalansuoti mitybą, kad joje atsirastų daugiau maisto produktų su individualiai reikalingais vitaminais ir mineralais“, – sako vaistininkė T. Gečienė.

Sveiki įpročiai – raktas į tvirtą imunitetą

„Teisinga mityba – tai ne tik maisto produktai, bet ir valgymo įpročiai. Reguliariai valgydami tuo pačiu metu jūs galite lengviau palaikyti stabilų energijos lygį. Įtraukdami kuo įvairesnius produktus, jūs galėsite pasisavinti kur kas daugiau naudingų medžiagų. Taip pat patariama sumažinti cukraus vartojimą, nes jis gali slopinti imuninės sistemos veiklą. Ir nepamirškite išgerti pakankamai vandens, nes skysčių balansas yra būtinas visų organizmo funkcijų veikimui“, – pataria T. Gečienė.

Be to, norint sustiprinti imunitetą, labai svarbu reguliariai mankštintis ir užtikrinti kokybišką miegą, nes fizinė veikla ir poilsis turi tiesioginį poveikį mūsų organizmo gebėjimui kovoti su ligomis.

Svarbiausi maisto produktai stipriam imunitetui

Citrusiniai vaisiai – juose gausu pagrindinio imuniteto pagalbininko, vitamino C, kuris skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir padeda kovoti su infekcijomis.

Riebi žuvis – pavyzdžiui, lašiša arba skumbrė. Jos yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios rūgštys gali ne tik stiprinti imunitetą, bet ir mažinti uždegimus organizme.

Špinatai ir lapinės daržovės – juose gausu beta karoteno, vitamino C ir antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.

Imbieras ir česnakas – imbieras gali padėti sumažinti uždegimą, o česnakuose esančios alicino medžiagos gali padidinti atsparumą peršalimo ligoms.

Jogurtas ir fermentuoti produktai – tai natūralūs probiotikai, stiprinantys žarnyno mikrobiotą, kuri glaudžiai susijusi su imunitetu.

Riešutai ir sėklos – juose gausu vitamino E, kuris yra stiprus antioksidantas, stiprinantis mūsų organizmo imuninį atsaką.

„Stiprinti imunitetą – tai vienas svarbiausių tikslų, kurį verta įtraukti į savo naujųjų metų planus. Subalansuota mityba, praturtinta vitaminais ir mineralais, taip pat reguliarūs valgymo įpročiai bei sveikas gyvenimo būdas padės ne tik jaustis gerai, bet ir išlikti atspariems įvairioms ligoms. Tad pradėkite nuo mažų žingsnelių, ir jūsų kūnas jums už tai atsidėkos“, – šypsosi vaistininkė T. Gečienė.

Subalansuota mityba ne tik gali prisidėti prie imuniteto stiprinimo, bet ir prie mūsų išorinio žavesio. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad norint turėti sveiką ir lygią veido odą, yra svarbiausia naudoti tinkamas odos priežiūros priemones bei kosmetiką. Visgi, T. Gečienė primena, kad veido oda yra mūsų sveikatos ir savijautos veidrodis. Vien dėl to svarbu nepamiršti visapusiškai rūpintis savo oda – tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Kartais vien subalansuota, vitaminais ir mineralais praturtinta mityba gali tapti raktu gražią, sveiką ir spindinčią odą.

Maisto produktai, kurie pablogina veido odos būklę

„Kartais tenka bendrauti su žmonėmis, kurie pasakoja, kad naudoja pačias įvairiausias veido odos priežiūros priemones, tačiau vis tiek juos kankina bėrimai. Daugiau pasišnekėjus, dažnai paaiškėja, kad jų mityba ne tik nesubalansuota, bet ir joje gausu veido odos bėrimus skatinančių maisto produktų. Išbertos veido odos kaltininkais gali tapti cukrus ir produktai, turintys aukštą glikeminį indeksą, pavyzdžiui, balta duona, saldumynai, vaisvandeniai“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Anot vaistininkės, šie produktai sukelia staigų cukraus lygio kraujyje šuolį, o tai gali paskatinti uždegiminius procesus organizme bei perteklinę riebalinių liaukų veiklą, kuriai suaktyvėjus dažniau pradeda kankinti spuogai. Be to, perdirbtas maistas, turintis daug transriebalų ir konservantų, irgi gali pakenkti odos elastingumui ir drėgmei.

Odos būklė priklauso nuo miego ir fizinio aktyvumo

„Be tinkamos mitybos, gyvenimo būdas taip pat užima svarbų vaidmenį. Reguliarus fizinis aktyvumas skatina kraujotaką, o tai padeda odai gauti daugiau deguonies ir maistinių medžiagų. Be to, sportuojant sumažėja streso lygis, o tai gali irgi teigiamai veikti odos sveikatą“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Anot jos, miegas – dar vienas svarbus veiksnys ne tik gerai savijautai, bet ir odos sveikatai. Nepakankamas miegas gali tapti tamsių ratinių po akimis ir odos pilkumo priežastimi. Todėl ji pataria miegoti bent 7-8 valandas per parą.

Ką valgyti, kad oda būtų sveika ir švytinti?

Jei siekiate sveikos ir skaisčios veido odos, vaistininkė pataria įtraukti į savo mitybą produktus, kurie turėtų daugiau tam tikrų vitaminų, mineralų ir antioksidantų.

Žalios lapinės daržovės. Špinatai, lapiniai kopūstai ir brokoliai yra puikūs vitamino A, C ir E šaltiniai. Šie vitaminai ne tik padeda kovoti su odos senėjimo požymiais, bet ir skatina kolageno gamybą, suteikiančią odai stangrumą.

Riešutai ir sėklos. Migdolai, graikiniai riešutai, ispaninio šalavijo ir linų sėklos yra turtingi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai, kurie gali padėti drėkinti odą iš vidaus, mažinti uždegimus ir padėti išlaikyti jos elastingumą.

Žuvis ir jūros gėrybės. Lašiša, skumbrė ar sardinės ne tik suteikia organizmui omega-3 riebalų rūgščių, bet ir yra cinko, kuris svarbus odos gijimui, šaltinis.

Naminis sultinys ir šaltiena. Tai natūralūs maisto produktai, kurie gali reikšmingai prisidėti prie odos sveikatos, nes jie yra praturtinti kolagenu, aminorūgštimis ir mineralais.

Citrusiniai vaisiai. Apelsinuose, uogose ir kiviuose yra gausu vitamino C, kuris yra svarbus kolageno palaikymui.